top of page
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook

עדר של שלדים בדרך אליך - יש מה לעשות עם זה?

  • תמונת הסופר/ת: Yonatan Brand
    Yonatan Brand
  • 4 בדצמ׳ 2022
  • זמן קריאה 2 דקות

בשנים האחרונות עדרים של יוניקורנים הצטרפו לשוק ההון בהנפקות מפוצצות וחדלו בעצם להיות יוניקורן והפכו להיות סתם חברה ציבורית מפסידה. מה שקורה השנה זה שכל עדרי היוניקורנים לשעבר הופכים להיות עדרים של שלדים. שלד בורסאי, למי שלא מכיר את הז׳רגון, היא חברה ציבורית שחדלה בעצם להיות גוף מסחרי פעיל ושכל מה שנשאר ממנו זה בעצם המבנה התאגידי הרשום למסחר הציבורי. השם העברי מורבידי ומסקרן ונובע כנראה מהיות החברה חברה ״מתה״ שמה שנשאר ממנה הוא השלד. השם האנגלי מדויק יותר לדעתי, Shell company. השם הלועזי מתייחס יותר לנקודת השימוש. החברה הריקה ממשיכה להתקיים על מנת לאפשר לחברה אחרת ליצוק תוכן לתוכה. איפה זה פוגש אותנו? בעובדה שהגאות בשוק ההנפקות בשנים האחרונות (2019-2021) הביא לבורסה המון חברות לא מתאימות שהפכו/יהפכו לשלדים. איפה שיש שלד אולי יש הזדמנות.

מי יהפוך לשלד? שאלה מעולה. שלד אמיתי, בגילגולו הסופי, הוא כזה שמנהלי החברה כבר הרימו ידיים ואינם אפילו מנסים לייצר פעילות עסקית אלא רק למכור את החברה. בדרך לשם יש מספר שלבי חיים אשר נעים מפעילות מפסידה ללא עתיד ודאי ועד היעדר כמעט מוחלט של פעילות כאשר קצב שריפת המזומנים בהתחשב בציבוריות אינו כלכלי להמשך הפעלה. לכאורה, משיקולים כלכליים נטו, לבעלי המניות איפשהו במהלך ההדרדרות של החברה כדאי לפרק או למכור אותה. הרי מה ההיגיון להמשיך ולשרוף את המזומן של החברה על עצם הציבוריות שלה (שעולה המון) ועל שכר והוצאות שלא מייצרים ערך? הבעיה היא שלפעמים יש ניגוד אינטרסים. חברות ללא בעל שליטה אבל עם המון מזומן ומנהלים שכירים נוטות להישאר בחיים הרבה יותר מדיי זמן עד שהשלד עצמו כבר מרוקן מערך. למה? כי מנהלים אוהבים לקבל משכורות ויש מזומן שתומך בזה ואין בעל בית שיעצור את זה.


מה פוטנציאל עדר השלדים העתידי? מעל 15 חברות השילו מערכן 90% ב-12 החודשים האחרונים (לרבות סילבר קסטל של הקריפטו, אינטרנט זהב שמוגדרת כבר כחברת מעטפת, סייבר וואן ועוד). עוד כ-15 חברות השילו 80% מערכן ועוד 13 חברות מעל 70% מערכן. זה פוטנציאל שלדים של כ-43 גולגלות.


בגסות עסקי השלדיים ספקולטיביים ביותר, מעין הקצנה של הקצנה. אם אומרים שמניות היתר או ה-small cap הן לא מקום למשקיעים קטנים ופסיביים אז השלדים הם לגמרי לא מגרש המשחקים שלהם. האם יש שם אפ סייד וסיכוי ששווה את הסיכון. לדעתי לא ואם כבר אז רק לשחקנים ספציפיים מאוד. השורה התחתונה לדעתי היא ששלדים בורסאים הם תוצר של השמדת ערך ולא כמשקיעים אין הרבה מה לעשות שם. הדרך לייצר ערך משלדים היא בכמה אפשרויות תאורטיות:


1. הראשונה, הפשוטה, היא לזהות שלדים שחושבים שהשווי שלהם יעלה ולקנות את המניות שלהם. ערך של שלד יכול לעלות בגלל שתי סיבות. הראשונה והסבירה יותר לדעתי היא אם השלד יירכש לטובת מיזוג, במקרים כאלו בד״כ יש פרמייה על המניות. אפשרות שנייה היא במידה ובדרך כלשהי החברה חוזרת לפעילות. זו אפשרות פחות סבירה. בשני המקרים מדובר על סיכון ענקי וסיכוי לא גבוה.


2. אפשרות שנייה, מסובכת יותר ושאינה פתוחה לרוב הציבור היא מסחר בשלדים. בקצרה, קונים שלד בזול, משמרים אותו ואם מישהו רוצה לקנות חברה ציבורית אפשר למכור ולהרוויח. לדעתי עם הגאות בכמות השלדים שיהיו בשוק המהלך הזה גם לא סביר.


3. שימוש בשלד למטרות עסקיות - לפעמים במצב שוק רלוונטי יש לחברות פרטיות הזדמנות להיכנס לבורסה בדלת האחורית. אם יש לכם חברה משפחתית ואתם שוקלים לעלות למגרש הציבורי זו יכולה להיות הזדמנות מעניינת. בד״כ השוק המוסדי ״מעניש״ חברות ממוזגות ויש לקחת את זה בחשבון באסטרטגיה ארוכת הטווח שלכם, האם יש צורך בכסף הציבורי?



 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
חורג ממנהגי וכותב על המצב המשפטי

למי שלא יודע, היציבות המדינית והמשפטית היא תנאי ייסוד לכלכלה מוצלחת. כל מי שמעוניין להישאר לגור בישראל, גם אם לא לכרוך את גורלו הפיננסי...

 
 
 

Comments


מאמרים נוספים

bottom of page