top of page
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook

האם הבורסה היא משחק סכום אפס?

  • תמונת הסופר/ת: Yonatan Brand
    Yonatan Brand
  • 1 באפר׳ 2022
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 2 ביוני 2022

אפיק ההשקעה המפורסם ביותר בעולם, שוק ההון. כולנו חשופים אליו בצורה כזו או אחרת, בין אם במישרין דרך השקעות יזומות או בעקיפין דרך החיסכון הפנסיוני שלנו. אבל, האם אתם באמת מבינים איך ״מרוויחים בבורסה״? מה בעצם גורם למניה (או לשוק) לעלות או לרדת? בוא נדבר על זה קצת.


יש שני דברים עיקריים שצריך להבין - הראשון הוא איך נקבע מחיר המניות, והשני הוא סך הכסף בשוק המניות. ההבנה של שני הגורמים הללו תגרום לנו להבין שבסופו של דבר הבורסה היא משחק סכום 0, על כל אחד שמרוויח יש אחד שמפסיד. ואם כל השוק עולה זה אומר שפשוט נכנס אליו יותר כסף. השוק בעצמו לא מייצר ערך, הוא רק מעביר אותו ממקום למקום.


ההסבר הקצר שלי על הנקודה הזו. השורה התחתונה, בצורה פשטנית להחריד: השקעה בבורסה היא באופן עקרוני משחק סכום אפס, ז"א שאחד מרוויח והשני מפסיד - פשוט מאוד. כולנו רוצים להיות בצד המרוויח, אבל מחקרים מראים שבסוף אי אפשר להשיג תשואה עודפת על השוק (אלפא) וכולם מסתפקים בממוצע בתשואת השוק (בטא). תשואת השוק משקפת את שקלול מחירי המניות, ולכן מושפעת בעיקר מכמות הכסף שנכנס לשוק.


מה קובע את מחירי המניות?


הבורסה היא שוק בו הציבור קונה ומוכר ניירות ערך. נייר הערך העיקרי הוא מניות, וישנם סוגים נוספים של ניירות ערך כמו למשל איגרות חוב או אופציות. מניה היא נייר ערך המשקף בעלות חלקית בחברה שהנפיקה את מניותיה.


איך נקבע מחיר המניה? בשוק המחיר נקבע בנקודה שבה קונה ומוכר מסכימים לביצוע עסקה על סחורה מסוימת. הסחורה במקרה שלנו הן הניירות. הפעם הראשונה שמציעים למכור את הניירות נקראת הנפקה ובמעמד זה גם נקבע המחיר הראשוני. במעמד ההנפקה החברה מציעה את מניותיה במחיר מסוים לציבור. ההליך עצמו מורכב ממספר שלבים וגורמים, אבל בקצרה ובפשטות חברה פלונית אומרת: ״אני מוכרת מניות במחיר מסוים״.

אם יש קונים המניות מתחילות להיסחר בבורסה במחיר הראשוני.


לאחר מכן מחיר המניה נקבע באופן שוטף באמצעות המסחר. המחיר של כל עסקת מניות הוא נקודת מפגש של ההיצע והביקוש. יש מי שמוכן לרכוש מניה מסוימת ב X ש"ח ויש מי שמוכן למכור אותה בXּ+Y, ונקודת המפגש בין כלל מחירי ההיצע והביקוש "מולידה" את מחיר השוק הנוכחי של המניה. לאורך יום המסחר מחירה של מניה נתונה משתנה, אך יום המסחר ננעל ונפתח עם מחיר אחד.


נדגיש: אין קשר ישיר בין ביצועי החברה לבין מחיר המניה. חברה יכולה להרוויח והמניה יכולה לרדת. חברה יכולה להפסיד והמניה יכולה לעלות. תזכרו - הדבר היחיד הוודאי שקובע מחיר של מניה הוא כאשר מישהו הסכים למכור במחיר מסוים, ומישהו אחר הסכים לקנות. מה שמוביל אנשים לקבלת החלטות כידוע לכל הוא אינו רציונל נטו, ולכן ניתן לראות לעיתים נתק מוחלט בין מחיר המניה לבין ביצועי החברה - ע״ע פרשית Gamestop או Hertz.


כניסה ויציאה של כסף


איך יכול להיות שהמחירים בכל השוק עולים? בגלל כניסה של כסף לשוק. כפי שאמרנו בהתחלה, הבורסה לכשעצמה לא מייצרת ערך. היא סוחרת בו.

נכון לסוף שנת 2020 נסחרו בבורסה לניירות ערך בת"א מניותיהן של 454 חברות, ושווי השוק של כלל המניות עמד על 804 מיליארדי שקלים. זאת אומרת שתג המחיר של כל המניות הרשומות למסחר הסתכם ב- 804 מיליארדי שקלים.

12 חודשים לפני, בתחילת שנת 2020, סך השווי היה 820 מיליארד. לאן נעלמו 16 מיליארד שקל? זה כסף שנמשך החוצה מהבורסה. שווי השוק ירד כי ב 2020 בסה"כ נמכרו מניות במחיר נמוך יותר משווי השוק שלהן ערב המכירה.

חלק מהמשקיעים נאלצו למכור את המניות בשווי נמוך יותר ממה שהן היו שוות "על הנייר".

קרי, במהלך שנת 2020 נרשמו הפסדים של 16 מיליארד שקל שתורגמו לכך ש-16 מיליארד שקלים נמצאים עכשיו בחשבון בנק או במקום אחר - מחוץ לבורסה. מהו ההסבר לכך?


נעשה רגע דוגמה קטנה.

נניח ויש בורסה חדשה ואין בה אף חברה שנסחרת. החברה הראשונה (והיחידה בדוגמה) מציעה למכור מניה אחת במחיר של שקל, ומישהו שנקרא לו יניב, מוכן לקנות. אז יניב נתן שקל לחברה וקנה ממנה מניה, ועכשיו סך שווי השוק הוא שקל אחד. אחרי חודש יניב החליט שהוא מיצה, והוא רוצה למכור את המניה שלו. היחיד שמוכן לקנות זה הוא שחר שמציע לו חצי שקל. יניב מסכים, שחר נותן לו חצי שקל והמניה עברה לשחר. עכשיו ליניב יש חצי שקל בחשבון הבנק והשוק הצטמק בחצי שקל.


כולם רוצים להרוויח, אבל על חשבון מי?


עכשיו בואו ניקח את התיאוריה למציאות. איך אתם משפיעים על השוק, מרוויחים או מפסידים? נניח שהחלטתם לפתוח חשבון מסחר עצמאי, והכנסתם לתוכו 100,000 ש"ח, ורכשתם בכל הסכום מניות של חברה שאתם מאמינים בה וצופים שהשווי שלה יעלה.

כאשר רכשתם את המניות למעשה העלתם או הורדתם את שווי השוק בהתאם למחיר הרכישה. ועל אותו משקל כאשר מישהו אחר מוכר את המניות שלו - הדבר משפיע על שווי המניות שלכם, לטובה או לשלילה.


האם באמת אין יכולת להגדיל ערך בשוק המניות? האם יש מצב שהשוק עולה תמיד וכולם מרוויחים?


התשובה טמונה בסיבה המקורית בגללה אמורים לקנות מניות ורובנו כבר שכחנו. למה בעצם קניתם מניה? המשקיע הממוצע היום קונה מניה מתוך הסתכלות על השווי שלה והציפייה שהמחיר יעלה. אבל, במהות, מניה נקנית על מנת להחזיק בעלות חלקית בחברה, מתוך ההבנה שחברה מסוימת מצליחה ולכן מרוויחה ולכן מחלקת דיבידנד. דיבידנד, חלוקת רווחי החברה לבעלי המניות, הוא גם הבסיס לחישוב הנפוץ ביותר בנוגע לשווי מניה (DCF). אז אם אני שוב רגע אפשט ממש את הדברים, משקיעים אמורים לקנות מניות בתור נכסים - אשר בעתיד ייצרו להם תזרים מזומנים. המזומנים הללו מגיעים מהכסף שנמצא מחוץ לבורסה, משולם לחברות שנסחרות בבורסה בעבור שירותים שונים ואז מחולק לבעלי המניות של אותן חברות.

במצב שכזה יש בהחלט היגיון שהבורסה תמשיך לעלות כי היא תייצר נכסים (מניות) שמייצרים הכנסות, ויהיה שווה להחזיק אותם במחיר מסוים. אבל זה לא המצב בבורסה.


בבורסה המניות נסחרות תחת ספקולציות עתידיות על אותו דיבידנד עתידי של חברות, בצורה קיצונית. ראו לדוגמה את רשימת המניות של החברות המפסידות. לכן בפועל שוק המניות תמיד צופה פני עתיד, תמיד ספקולטיבי להחריד, וסובל מתנודתיות גדולה לפי מצב הרוח של המשקיעים. מצב הרוח הזה הוא שקובע את מחיר המניות. לכן, אם ניחשתם נכונה את מצב הרוח העתידי המניה שלכם תעלה, ואתם תרוויחו על חשבון מישהו אחר שקרא לא נכון את השוק - או להיפך, תפסידו.


על מנת שכלל השוק ״ירוויח״, קרי יגדל, שוק המניות צריך למכור מניות של חברות טובות. חברות שהציבור מאמין בהצלחה העתידית שלהן ורוצה להחזיק מניות שלהן, ולכן מזרים לתוך שוק המניות עוד כסף.

וכולם הרי מנסים להרוויח בבורסה - לשם כך נתכנסנו. ואם כולם רוצים להרוויח וכל אחד רוצה למכור את המניות שלו במחיר גבוה ממחיר הרכישה, הרי שבהכרח חייבים להיות גם מי שמפסידים. עלייה אצל אחד פירושה ירידה אצל אחר - כניסה או יציאה של כסף. לא נרחיב בכתבה הזו על כיצד ראוי להשקיע אבל רצינו שפעם אחת לפחות נציף את חוקי הפורמט.


留言


מאמרים נוספים

bottom of page