top of page
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook

איך לא להפסיד כסף בהפיכה משפטית

  • תמונת הסופר/ת: Yonatan Brand
    Yonatan Brand
  • 27 בפבר׳ 2023
  • זמן קריאה 3 דקות

זה אינו טקסט פוליטי* אלא דעה כלכלית בלבד.


קודם כל להירגע. לקחת אוויר ולהבין שאחרי שכולם יגמרו לגזור כותרות המציאות הכלכלית גם אם תשתנה, תשתנה לאורך זמן. כמו בכל משבר, כמו בכל מפולת, גם עכשיו מי שמבצע פעולות מהירות ולא שקולות יפסיד כסף. תנו לי לאמל״ק לכם: אל תעשו כלום עד שהמצב יתצייב.


קודם כל ננסה לעשות סדר בקבלת ההחלטות שצריך לעשות ולאחר מכן אני אפרט למה לדעתי השינוי, ככל ויהיה, יהיה מתון ולאורך זמן, למה פעולה מהירה תגרום לנזק ומה כן לעשות. אבל לפני הכל, קצת פרופורציות:


״שער השקל מתרסק!״: בדצמבר 2018 הדולר היה 3.76, לא ראינו אף אחד קופץ.


״הבורסה יורדת!״: בחודש האחרון תל אביב 125 ירד ב-3%, S&P500 ירד ב-1.2%. גם שם יש הפיכה רק יותר צנועה?


עכשיו מה צריך לעשות? כמו שאמרנו קודם כל להירגע ולהבין שצריך לקבל החלטות בתחומים שונים.


התחום הראשון שאליו אין לי שום התייחסות הוא איפה אנחנו צופים שמרכז החיים שלנו יהיה. לנושא הזה יש השפעה מכרעת על ניהול הנכסים, ההשקעות והחשיפות שלנו. למי שקורא את הבלוג הזה, הבסיס לכל תוכנית כלכלית שאני מציע לעשות היא גידור של ההשקעות השונות בעיקר אל מול השימושים העתידיים. השימושים העתידיים נגזרים בעיקר מתכנון מרכז החיים שלנו ושל יורשינו לצד הגידור של הסיכון אם נרצה לשנות את ההחלטה הזו. אמשיך ואומר שמי שקורא את הבלוג הזה ומאמץ את ההצעות שלי לא חיכה להיום כדי להחזיק חשבונות זרים, נכסים במט״ח ומזומן במידה מספקת כדי לעזוב.


התחום השני הוא התאמות כלכליות שנדרש לעשות בהתאם למצב הפוליטי (נמוכות) וביחס להחלטה מהתחום הראשון (גדולות ככל ויש שינוי). עכשיו נתייחס לשינויים שנדרש לעשות בהתאם למוצב הפוליטי ונסקור בקצרה את ההשלכות הכלכליות של כל האפשרויות של ההפיכה השיפוטית. התרחיש הגרוע ביותר אבל הסביר הוא שלאור ההפיכה ישראל תהפוך למדינה לא באמת דמוקרטית ותתחיל במסע ההידרדרות כדוגמת טורקיה. תרחיש סביר אחר שהוא שכלום לא באמת ישתנה ולכן ביחס אליו לא צריך לעשות התאמות ותרחיש אימים אמיתי שהוא שתיהיה פה הפיכה צבאית או דיקטטורה מלאה ולדעתי זה לא סביר באחוזים מספקים שצריך להיערך לכאן חוץ מכאמור לעיל תעודת ביטוח לעזיבה. אז נשארנו עם סיכוי כלשהו להפוך לטורקיה וטענתי היא שאם זה יקרה בעתיד הפעולות וההתאמות צריכות להתבצע בעתיד ולא עכשיו.



גם אם הרפורמה תעבור במלואה השינוי הכלכלי במדינת ישראל לא יהיה חמור כמו השינוי הפוליטי מחר בבוקר. למה? כי לוקח זמן לדברים להשתנות. מייקרוסופט/אפל/גוגל/פייסבוק ושות׳ יסגרו מחר את מרכזי הפיתוח שלהם? ויקס/צ׳ק פוינט/מאנדיי יסגרו מחר את החברה הישראלית ויפתחו אותה במקום אחר? 400,000 איש יעזבו מחר את המדינה? התשובות הן לא. ניתן לראות מגרף השחיקה בשער הלירה הטורקית את קצב ההידרדרות שם שהחל מתחילת המדיניות הניצית של ארדואן ב-2007 ועד היום (16 שנים) ושחק את המטבע ב94%. אמשיך ואומר שגם ב-2007 המרחק בין ישראל לטורקיה היה גדול ולטובת ישראל.



עכשיו מה שאנחנו חווים עכשיו הוא זעזוע גדול בכלכלה הישראלי שמגלם ביתר שאת את הפחד מהעלול לבוא. יהיה תיקון למעלה בין אם הרפורמה תעבור או לא. כל מי שהמיר כסף בגל הפניקה של יום רביעי במהלך היום הפסיד למעלה מ-1% רק בגלל שינויי השער בלי להתייחס למשמעות של המהלך והחשיפה. ומי בכלל אמר שצריך להמיר לדולר? כולם עוברים לארצות הברית?



אותו הדבר אפשר להגיד לכל מי שממהר להכריז שהוא עוזב את המדינה ומוכר את הנדל״ן המקומי שלו בתנאי שוק כאלו. או למי שמקפל את תיק המניות שלו עכשיו.


פשוט תחכו. תחליטו היטב אחרי שירגעו הרוחות יחסכם עם המדינה לאן ואז תבצעו את ההתאמות. כן. גם אם עד עכשיו נרדמת בשמירה ואת 100% חשופים לשקל כמו כבש, תחכו.



*דעתי בעד או נגד ההפיכה החוקתית אינה חשובה לניווט הכלכלי שאני מיישם. למתעניינים, אני מתנגד חריף לרפורמה המתוכננת ומתחלחל מהמחשבה שאנשים כמו דרעי, בן גביר וסמוטריץ הם שרים בממשלה.]


Comments


מאמרים נוספים

bottom of page